Naturkatastrofen i Lønstrup

Naturkatastrofen i Lønstrup

Naturkatastrofen d. 11. august 1877, blev en dag der skrev sig ind i Lønstrup s historie for evigt. Det voldsomme skybrud skylled huse væk og forvandlede den lille bæk til en brusende elv, da der i løbet af få timer trak sig et voldsomt uvejr hen over det lille fiskerleje. Bækslugten der i dag ligger midt i den snoede gågade er et synligt minde om skybrudet i 1877.

Naturkatastroen d. 11 august 1877. Den dag blev for altid skrevet ind i byens historie. Lønstrup bys udseende blev forvandlet i løbet af få timer, af et voldsomt skybrud.

Hen over middags tid trak der sig et voldsomt uvejr hen over det smukke fiskerleje. Den lille bæk blev forvandtel til en voldsom, nærmest brusende elv. 

Minderne om dette voldsomme skybrud står klart i form af en kløft 4,5 m. dyb, 15 m. bred og ikke mindre end ca. 360 m lang.

De hårdt arbejdende fiskere ude på havet, anede intet uråd om katastrofen der hjemme, før end husdele og møbler kom flydende i vandet. For den fattige befolkning var dette også en katastrofe. Som hjælp blev der lavet en landsindsamling.

Til minde om denne voldsomme katastrofe, blev der sat en mindesten til evig minde om den dag, 11.august 1877.  Mindestene kan den dag i dag ses på en frisk gåtur langs den snoede, idylliske gågade i Lønstrup.

Del denne side

Naturkatastrofen

Naturkatastrofen i Lønstrup

D. 11. august 1877 vil forevigt minde Lønstrup om nautrens kræfter